Απασχόληση. Τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο οφείλουμε να επέμβουμε. Ο Δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στο Νομό… Το δοκίμασε και απέτυχε. Μπορεί όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή…

 1. Ενίσχυση επαγγελµατικών θερµοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών. Εκεί µε κοινωνικά κριτήρια νέοι επιστήµονες – επαγγελµατίες θα βρίσκουν για δύο έτη στέγη, τηλέφωνο, internet, γραµµατειακή υποστήριξη, για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.
 2. Σεµινάρια επαγγελµατικού προσανατολισµού µε στόχευση στον πρωτογενή τοµέα, τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας σε συνεργασία µε τα ΚΕΚ της περιοχής. Διαφοροποίηση, τυποποίηση, επιτυχία, διάχυση των αποτελεσµάτων στο εξωτερικό.
 3. Σύµπραξη µε τα πανεπιστήµια και ΤΕΙ της Θεσσαλίας για διασύνδεση µε την τοπική επιχειρηµατικότητα, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών και την εξεύρεση βιώσιµων λύσεων.
 4. Άμεση κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την δημιουργία ζωνών πρότυπης κτηνοτροφίας στις ορεινές περιοχές του Δήμου, με παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση νέων κτηνοτρόφων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.
 5. Δηµιουργία «πρότυπου σταθµού πεδινής και ηµιορεινής οικονοµίας» για Έρευνα & Καινοτοµία, που θα συνδράµει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
 6. Παραχώρηση εκτάσεων µε κοινωνικά κριτήρια σε νέους αγρότες για πρότυπες καλλιέργειες. Πληρωµή «ενοικίου» σε είδος µε προσφορά αγαθών στο κοινωνικό παντοπωλείο.
 7. Θεσμοθέτηση ανταποδοτικότητας των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Τοπικών Κοινοτήτων, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής
 8. Στροφή στον θεµατικό τουρισµό. Εµπρός στο δρόµο που άνοιξε ο … Ασκληπιός. Γι’ αυτό επιταχύνουμε τη διαδικασία της  ίδρυσης  του  «Ασκληπιείου» στη Δημοτική Ενότητα Κόζιακα, προωθώντας τον ιατρικό τουρισμό. Προώθηση με  διαδημοτική   συνεργασία (Δήμοι Καλαμπάκας & Πύλης), του θρησκευτικού & αθλητικού τουρισμού.
 9. Συμμετοχή του Δήμου στην πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων & Ορεινού Όγκου για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουρισμού στον Νομό Τρικάλων, σε συνεργασία με άλλους φορείς.
 10. Ανάδειξη των τουριστικών αξιοθέατων του Δήµου και του Νοµού. Σηµείο πληροφόρησης στους περιαστικούς τουριστικούς σταθµούς, δηµιουργία χαρτών δωρεάν για τον επισκέπτη, ίδρυση θεµατικών τοπικών αγορών στους σταθµούς και διασύνδεση µε τις τοπικές αγορές στο κέντρο της πόλης και στα κέντρα των χωριών του Δήµου. Διαθέσιµοι εθελοντές ξεναγοί για γκρουπ και µεµονωµένους πολίτες.
 11. Δημιουργία διαδρομών τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση το ποτάμι, από το Τζαμί έως τον ζωολογικό κήπο. Αναβίωση των µύθων της πόλης. (Σακαφλιάς, Ασκληπιός κ.α.). Ιστορικές διαδροµές µέσω του ποταµού από τα Τρίκαλα του χθες στα Τρίκαλα του σήµερα.
 12. Αξιοποίηση των συγκριτικών µας πλεονεκτηµάτων για προσέλκυση και διαµονή τουριστών. Σύνδεση πράσινων χώρων της πόλης µε περιπάτους και ποδηλατοδροµίες, γιορτές παλιάς πόλης σε Κάστρο, Βαρούσι, Μανάβικα. Στήριξη υφιστάµενων θεσµών.
 13. Δηµιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελµατικών Δεξιοτήτων είτε αυτοτελών είτε σε συνεργασία µε ΚΕΚ της πόλης. Κύριος στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών δια βίου µάθησης και ανάπτυξης επαγγελµατικών δεξιοτήτων σε νέους και ανέργους της πόλης (πρωτογενής τοµέας, τυποποίηση, τουρισµός, πληροφορική κ.α.)
 14. Απλοποίηση των διαδικασιών (ταχεία αδειοδότηση ή υπηρεσίες μιας στάσης), εντός των πλαισίων που διέπονται από το ισχύον νομικό καθεστώς, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ενθάρρυνση δηµιουργίας θεµατικών εµπορικών ζωνών.
 15. Απλοποίηση των διαδικασιών (ταχεία αδειοδότηση ή υπηρεσίες μιας στάσης), μέσα στα πλαίσια της πολεοδομικής νομοθεσίας,  για την έκδοση οικοδοµικών αδειών µε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα.
 16. Δηµιουργία ψηφιακού δηµοπρατηρίου, για τοπικά προϊόντα, σε συνεργασία µε τους κλαδικούς φορείς της πόλης.
 17. Έναρξη συζήτησης για τη δηµιουργία ΒΙΠΑ-ΒΙΠΕ στα όρια του Δήµου Τρικκαίων.
 18. Μείωση, υπό όρους,  δηµοτικών τελών στις νέες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο Δήµο ή σε ειδικές εμπορικές ζώνες, για τα δύο πρώτα έτη της λειτουργίας τους.
 19. Δηµιουργία γραφείου ενηµέρωσης-διασύνδεσης για την απασχόληση, σε συνεργασία µε τα τοπικά και περιφερειακά Πανεπιστήµια και ΤΕΙ.
 20. Δηµιουργία δηµοτικού καταλόγου «ηλεκτρονικού βιογραφικού» για την εξεύρεση λύσεων σε τοπικά προβλήµατα της αγοράς εργασίας.
 21. Ταξίδι γνωριµίας τουριστικών πρακτόρων στο Δήµο Τρικκαίων, επαφές µε τη βρετανική αγορά και τον αντίστοιχο οργανισμό τουρισμού της Μ. Βρετανίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας κ.α.
 22. Ενεργοποίηση ηλεκτρονικών µηνυµάτων για την προσέλκυση επισκεπτών στην είσοδο του Δήµου. Αποστολή SMS καλωσορίσµατος όπως συμβαίνει όταν εισερχόµαστε σε … ξένη χώρα!
 23. Τοποθέτηση γρήγορων κωδικών κωδικών πληροφόρησης (QR Marks) στα αξιοθέατα της πόλης και σύνδεση µε ηλεκτρονικές συλλογές.
 24. Θεσµοθέτηση ετήσιας έκθεσης µεταχειρισµένων φορτηγών αυτοκινήτων και µηχανηµάτων έργων σε συνεργασία µε τον τοπικό σύλλογο.
 25. Έκδοση έντυπου σύγχρονου τουριστικού οδηγού της πόλης και λοιπού τουριστικού υλικού.
 26. Δηµιουργία µόνιµων χώρων στάθµευσης των τουριστικών λεωφορείων

Leave a comment