«Επανεκκίνηση Τώρα» – Ουσιαστική συζήτηση και σύγκλιση για την λαϊκή αγορά.

Τη συζήτηση για το αιώνιο πρόβλημα της πόλης των Τρικάλων, τη λαϊκή αγορά, «ανοίγει» ο συνδυασμός «Επανεκκίνηση Τώρα». Με διάθεση συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς, με ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, με την έκφραση γνώμης από καταναλωτές, φορείς και κατοίκους, ο συνδυασμός μας άρχισε από χθες σειρά επαφών για το ζήτημα που απασχολεί την πόλη επί δεκαετίες και δεν έχει λυθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τους πάντες.

Χθες, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Δημ. Παπαστεργίου συναντήθηκε – σε πρώτη φάση – με εκπροσώπους των φορέων της λαϊκής αγοράς. Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν  η ενημέρωση του συνδυασμού για τα προβλήματα που απασχολούν τους τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Στη συνάντηση μετείχαν οι κ. Βασ. Τριανταφύλλου (πρόεδρος των μικροπωλητών βιομηχανικών ειδών), Νίκ. Παπακώστας (πρόεδρος των μικροπωλητών προϊόντων γης), Γιάν. Παλάβρας (αντιπρόεδρος των παραγωγών) και Βασ. Παπακώστας (γεν. γραμματέας των μικροπωλητών προϊόντων γης).

Οι συγκεκριμένοι φορείς εξέθεσαν τις απόψεις τους επί πλήθος θεμάτων, όπως:

–     Το καθεστώς λειτουργίας της εβδομαδιαίας και της καθημερινής αγοράς, σε συνδυασμό με τον αριθμό των υπαρχουσών αδειών

–     Η έκταση της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς

–     Ο έλεγχος λειτουργίας των αγορών

–     Το σχέδιο της νυν δημοτικής αρχής για τις αλλαγές που προωθεί

–     Η λειτουργία του τερματικού σταθμού των αστικών λεωφορείων στο χώρο της αγοράς και το κυκλοφοριακό πρόβλημα

–     Τα δεδομένα από τη λειτουργία των δύο περιφερειακών αγορών (Κλωτσοτήρα και ΟΣΕ)

–     Η πιστοποίηση των μικροπωλητών παραγωγών

Από την πλευρά του συνδυασμού, μετά την πλήρη καταγραφή θέσεων και απόψεων των φορέων, εκφράστηκε και η άποψή του. Κύριο χαρακτηριστικό της, ότι, αρχικά θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για συνύπαρξη όλων στη λαϊκή. Όμως, όποιες αποφάσεις ληφθούν, δεν θα πρέπει να θίγουν, ούτε τις επαγγελματικές τάξεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ούτε τους δημότες – κατοίκους, ούτε το καταναλωτικό κοινό.

Άποψή μας είναι ότι, η κάθε διαβούλευση δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε μία και μόνη για σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να εγκριθεί μια προειλημμένη απόφαση. Χρειάζεται υπομονή, ουσιαστική συζήτηση, κατανόηση όλων των παραμέτρων και σαφής διάθεση για συνεννόηση, με στόχο την επιθυμητή σύγκλιση σε ένα αποτέλεσμα, που θα ωφελεί και θα εξυπηρετεί φορείς και πολίτες.

Ο συνδυασμός επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα «εργαλεία», με τα οποία ο ίδιος  ο «Καλλικράτης» έχει εφοδιάσει την κάθε δημοτική αρχή. Ένα από αυτά, είναι τα τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα του Δήμου. Δεν θα βιαστούμε στην επίτευξη λύσης, ούτε θα λειτουργήσουμε με μονομέρεια. Κυρίως, θα επιδιώξουμε συνεννόηση και συμμετοχή.

Ταυτοχρόνως, ο συνδυασμός στοχεύει στην ουσιαστική συζήτηση για τις περιφερειακές αγορές και τι σημαίνει ουσιαστικά αυτή η έννοια. Ένας προβληματισμός που τίθεται, είναι, αν αυτές θα πρέπει να οριοθετούνται μόνο στα στενά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Τρικάλων ή θα πρέπει να «απλωθούν» και στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.

Πιθανά οφέλη, πιθανές αντιρρήσεις και, γενικότερα, όλο το πλέγμα των σχέσεων ανάμεσα στην τοπική οικονομία και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, δεν είναι θέσφατα, αλλά συζητώνται ουσιαστικά και προσεκτικά.

Για τον λόγο αυτόν, η επανεκκίνηση στην πράξη, περιλαμβάνει την συνέχιση των επαφών με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα της λαϊκής αγοράς. Επιδιώκουμε και προγραμματίζουμε συναντήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Τρικάλων, τον Σύλλογο Εμπόρων του ιστορικού κέντρου, το Αστικό ΚΤΕΛ, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Με μόνο μας μέλημα, την ουσιαστική διευκόλυνση – εξυπηρέτηση όλων, την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, αλλά και της πόλης συνολικότερα, συνεχίζουμε να επανεκκινούμε τη διαμόρφωση πτυχών ουσιαστικού διαλόγου, για επίλυση σοβαρών ζητημάτων.

Η πόλη μας και ο Δήμος μας, απαιτούν λύσεις ουσιαστικές και χρήσιμες, με αφετηρία τη συνεννόηση και στόχο την κοινή αποδοχή.