«Επανεκκίνηση Τώρα» σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας

Με την διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας κ. Δήμητρα Αγορίτσα και τον Διευθυντή της Επαγγελματικής Σχολής Β. Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Παν. Τσικρακούλα συναντήθηκε την Δευτέρα 17/2/2014 ο συνδυασμός «Επανεκκίνηση Τώρα» του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των επαφών συνδυασμού του Δ. Παπαστεργίου με φορείς της υγείας του Δήμου και με αφορμή τις προτάσεις του Συνδυασμού σε θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας.Άλλωστε, στο βασικό άξονα του προγράμματος της «Επανεκκίνηση Τώρα» για θέματα Πρόνοιας – Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης δίνεται μεγάλη σημασία στην στενή συνεργασία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος με τον Δήμο, ώστε οι δύο φορείς να αποτελέσουν σημαντικότατο παράγοντα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Κατά την συζήτηση που επακολούθησε παρουσιάστηκε το πλαίσιο δράσης για την υλοποίηση της προτάσεων του Συνδυασμού για θέματα υγείας, που θα επιτευχθεί με την :

– Τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους της πόλης και των χωριών
– Διοργάνωση σεμιναρίων σε τακτική βάση για την ενημέρωση – εκπαίδευση πολιτών σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
– Σύσταση γραφείου αγωγής υγείας στο Δήμο, με σκοπό τον συντονισμό και διοργάνωση ομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων, για την ευαισθητοποίηση-ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών σε θέματα αγωγής υγείας και προληπτικής ιατρικής.
– Δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος σε συνεργασία με την αιμοδοσία του Νοσοκομείου Τρικάλων και παράλληλες δράσεις ενθάρρυνσης των εθελοντών.
– Εφαρμογή ηλεκτρονικού προγράμματος, όπου θα καταχωρούνται όλοι οι αιμοδότες και θα παρέχεται η δυνατότητα να ειδοποιούνται τηλεφωνικά ή με sms, email, facebook οι εθελοντές 2 με 3 φορές το χρόνο τις ημέρες που πρέπει να δώσουν αίμα.
– Συντονισμός όλων των φορέων – συλλόγων του δήμου που κατά καιρούς επιθυμούν να δίνουν αίμα, ώστε να ενταχθούν όλοι σε ένα κοινό δίκτυο εθελοντικής αιμοδοσίας.
– Διοργάνωση εκδηλώσεων σε ετήσια βάση για την ευαισθητοποίηση των Δημοτών ως εθελοντές αιμοδότες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα 300-400 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε δημόσιους χώρους από ανακοπή και καρδιακές αρρυθμίες. Με τη χρήση των απινιδωτών, το 30% των ανθρώπων αυτών θα μπορούσε να σωθεί.