Το Κέντρο Στήριξης του Κηπακίου επισκέφθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου.

«Επανεκκίνηση Τώρα» στην κοινωνική αλληλεγγύη.Το Κέντρο Στήριξης του Κηπακίου επισκέφθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου.

Με δεδομένη την ύπαρξη και οικισμού Ρομά στο Κηπάκι, ο συνδυασμός μας επιδιώκει να προωθήσει δράσεις για μια ομάδα συνδημοτών μας που απειλείται από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρώτο βήμα, η χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής του συνδυασμού στο Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.

Η συνάντηση με τους εργαζόμενους του Κέντρου, αφορούσε στη συζήτηση των υπαρχόντων προβλημάτων, αλλά, κυρίως, στις προοπτικές της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής. Η προώθηση της απασχόλησης, η στήριξη των παιδιών και της οικογένειας, η ενδυνάμωση δράσεων για τα κορίτσια και τις γυναίκες, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποτέλεσαν το ιδιαίτερο αντικείμενο της συζήτησης. Ειδικά για την υγεία, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της αξιοποίησης των υπηρεσιών και των παροχών του συστήματος υγείας της χώρα μας, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και η εν γένει κοινωνική προστασία των συνδημοτών μας Ρομά. Απώτερος στόχος των δράσεων αυτών, η ομαλή και ουσιαστική κοινωνική τους ένταξη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους.

Εξάλλου, η επανεκκίνηση στον κοινωνικό τομέα δεν σχετίζεται με ευχολόγια, ούτε με  μια λογική εναπόθεσης δράσεων στις κρατικές δομές. Απαιτείται η ιδιαίτερη προσοχή και ανάπτυξη κοινωνικών δομών τέτοιων, που να επενδύουν και να προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό – και ως βασική προϋπόθεση για κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης – ο συνδυασμός μας συνεχίζει τις επαφές του με φορείς και πολίτες που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές. Σε πρώτη φάση, καταγράφονται προτάσεις, ιδέες, αλλά και προβλήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω βελτίωση των δομών αυτών.

Σε δεύτερη φάση, και με την έμφαση που ήδη έχει δοθεί στο πρόγραμμά μας για την κοινωνική πολιτική, προχωρούμε στην αναλυτική κατάθεση πρότασης για όλα τα ζητήματα της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ετσι, στα άμεσα ζητήματα που προωθεί ο συνδυασμός μας, βρίσκονται η ανάπτυξη, και δημιουργία κοινωνικών δομών, όπως:

– το Δημοτικό Πολυιατρείο
– τα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης
– οι Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών ή Παιδιών
– το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων
– το Δημοτικό Ασθενοφόρο
– οι δράσεις Προληπτικής Ιατρικής για την παιδική και Τρίτη Ηλικία
– η Δημοτική Τράπεζα Αίματος
– η σύσταση και λειτουργία εθελοντικών ομάδων υποστήριξης μοναχικών ατόμων
– οι δράσεις προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένη στόχευση ανά ομάδα
– η δημιουργία Στεκιού του Μετανάστη.

Εκτός, βεβαίως, από τα κοινωνικά ζητήματα, η συζήτηση περιστράφηκε και στα συνολικά προβλήματα της συνοικίας, αλλά και στο μείζον ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης των παιδιών από και προς το Δημοτικό Σχολείο.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως – στην ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων – για το ζήτημα της περιφερειακής οδού, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των μαθητών, υιοθετώντας τα αιτήματά τους. Προκειμένου, όμως, να αποκρυσταλλωθεί ουσιαστικότερη άποψη για την περιοχή Κηπακίου – Δέλτα Καλαμπάκας και βάσει της άποψης του συνδυασμού μας, ότι «Τρίκαλα δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης», προγραμματίζεται ήδη, νέα επίσκεψη στη συνοικία.