Η «Επανεκκίνηση Τώρα» για μία προσβάσιμη πόλη

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε η Κατερίνα Μπλέτσα στο Δημαρχείο Τρικάλων βρέθηκε ο συνδυασμός «Επανεκκίνηση τώρα» με τον επικεφαλής της Δημ. Παπαστεργίου και στελέχη του.

Στην ημερίδα καταδείχτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δυστυχώς τα Τρίκαλα είναι μία αφιλόξενη πόλη για τα άτομα με αναπηρίες καθώς και για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (μαμάδες με καροτσάκια κλπ), από την οποία λείπουν στοιχειώδεις υποδομές. Σύμφωνα με την κ.Μπλέτσα, ακόμη και οι υποδομές που υπάρχουν, στην πλειοψηφία τους δεν είναι τεχνικά άρτιες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επικίνδυνες.

Άποψη του συνδυασμού μας (όπως αυτή εκφράστηκε και κατά την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού) είναι ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρίες. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας θα πρέπει να βάλουμε την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα δημοσίων χώρων και κτιρίων σε πρώτο πλάνο. Ακόμη όμως και αυτό να γίνει, αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία σεβόμενοι τις υποδομές αυτές, τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Όσες ράμπες και αν υπάρξουν, δεν θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα εάν συνεχίσουμε να παρκάρουμε πάνω σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, αν κλείνουμε τις ράμπες, αν δεν σεβόμαστε το δημόσιο χώρο και του συνανθρώπους μας.

Παράλληλα εφαρμογές όπως η πιλοτική εγκατάσταση ηχητικού συστήματος στα φανάρια για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης αλλά και η παροχή από το Δήμο ψηφιακής υποδομής για εκμάθηση μέσω διαδικτύου της γλώσσας των κωφών (e-Learning) θα βοηθήσουν τα άτομα αυτά να βγούνε και πάλι στην κοινωνία.

Τέλος ο συνδυασμός χαιρετίζει την πρωτοβουλία πολιτών όπως προέκυψε μέσω της ημερίδες για εθελοντική εργασία -σε συνεργασία με το Δήμο- για την κατασκευή νέων ραμπών στην πόλη και τα χωριά.